Mä katiskat vetehen, vain lasken laulellen ja luodolle käyn onkimaan..
 
 
Kalamiehen ja naisen mielessä on takuuvarmasti yksi yhteinen ajatus, onkohan katiskassa tänään kalaa? Kalastaja kertoo siitä karkuun päässeestä suuresta kalasta, joka siitä kertoessa muuttuu kerta kerralta isommaksi.
Kalastajan vaimo ei suostu rannalla ruikuttamaan, vaan istuu tukevasti veneen kokassa kamera käden ulottuvilla.
 
 
Salainen kalakivi vetää magneetin lailla puoleensa. Keskustelu on lyhyttä ja ytimekästä.
-Mitäs luulet?
-Kyllä mun kalanenääni ainakin kutittaa.
-Ahventa vai madetta?
-Hauki taitaa tulla
Kalastaja hypähtää kivelle ja nostaa ensimmäisen katiskan. Tiheäsilmukkainen pyydys pitää sisällään ämpärillisen 'kissakaloja'. Made, hauki ja pari oikein pulleaa ahventakin tuli saaliiksi, ei hassumpaa.
 
 
Sähkömoottorin hiljaisen äänen siivittämänä ajatukseni lähtevät vaeltamaan. Nuoruuteni keväimessä kalastaja otti tuoreen puoliskonsa kanssaan verkkoja laskemaan. Elekielen ja erilaisten äännähtelyjen tulkitseminen ei minulta silloin vielä onnistunut. Odotin täsmällisempiä neuvoja, kuin pään nopeaa kääntymistä, milloin oikealle, milloin vasemmalle. Mitä tarkoitat, kysyn, ja yritän pitää venettä pois verkon päältä. Soutaa sanan vielä jotenkin ymmärsin, mutta huopaa-sana oli minulle liikaa. Äänet alkoivat olla noususuunnassa. Miten pitää vene paikallaan aallokossa jossa tuuli vie sitä miten tahtoo?
- Pidä se vene paikallaan!!
- En ikinä lähde sinun kanssasi laskemaan verkkoja.
- Ei täältä mitään kalaa tule, olet huudollasi karkottanut kalatkin järvestä.
 
 
Havahdun ajatuksistani kun vene karahtaa rantahietikolle. Hymyilen itsekseni. Kalastajan kysyvään ilmeeseen annan nelisanaisen vastauksen, muistelin ensimmäistä verkon laskuamme. Tänään jo hymyilemme sille muistolle, sillä kykyni ymmärtää hiljaisen miehen elekieltä on kohentunut. Soutaa ja huopaa on kutakuinkin hallussa nyt. Verkkojen laskeminen toimisi tänä päivänäkin erinomaisena parisuhdetestinä, tietää nimimerkki kokemusta omaava.
 
 
 
Neitoperhon keralla toivottelen hyvää perjantaipäivää!