ja ilmassa pöllyää jauhot. Kaanon on kaivanut jauhopeukalonsa esiin. Piparkakkujen leipominen ei koskaan ole kirjoittajalle ollut luontaista, vaan enemmänkin pakonomaista toimintaa joulun edellä. Paraisten piparkakut kuuluivat kauan piparkakkuperinteisiini, mutta vaihtelunhalu peittosi perinteen ja tartuin uuteen reseptiin joka yllätyksekseni sopi paremmin taitojeni raameihin. Päivin parhaat piparit ovat valmistuneet. Taikina on hyvin kauliutuvaa ja maku on mainio.Joulutorttujen (valmistaikina) lisäksi piparisormeni laskeutuu vuodeksi lepoon.

Kakkujen leipominen onkin sitten vallan toinen juttu. Ei tarvitse pipertää, eikä kaulia ja jos lopputulos ei vastaa toiveita, aina perheestä löytyy uhrautuja joka popsii kakkuvuokaan kiinni jääneen tai muuten epäonnisen tekeleen poskeensa.

Katriinakakku luo jouluun oman makean muistikuvan. Parasta kakku on silloin,  kun se on tuotu pakastimesta ja se on vielä hieman jäinen. Mutta, pitkäksi aikaa kakkua ja isää ei saa jättää keittiöön, joskus kävi niin että löysin enää murusia kakkuvadilla, ja isä luikki nopeasti jotain kämmeneensä piilottaen omaan huoneeseensa.

Tämä kakku on saavuttanut meillä sellaisen suosion, että voin mainiosti nimittää tämän joulukakkujen kuningattareksi, eli suklainen ja pähkinäinen Katriinakakku.

 

Siinä se nyt nököttää valmiina ja odottaa jouluvieraita. Tietysti olen sen pakastanut, sillä se ei kauaa keittiön pöydällä kokonaisena nököttelisi.

Oravakin hämmästyi hyviä tuoksuja ja keittiössä punaposkisena häärivää leipuria.

 

Herkkua on siinä monenlaista, monenlaista....

 

 Päivin parhaat piparit

250g voita tai marg.
200g sokeria (reilu 2 dl)
1 1/2 dl siirappia
2 tl neilikkaa
2 tl kanelia
1 1/2 tl inkivääriä
1 tl pomeranssinkuorta
3/4 dl kaakaojuomajauhetta
2 munaa
3 tl soodaa
1 tl suolaa
noin 500g (noin 8 dl) vehnäjauhoja
 
Mittaa kattilaan rasva, sokeri, siirappi, mausteet ja kaakaojuomajauhe.
Kiehauta, anna jäähtyä ja vatkaa vaahdoksi. Lisää joukkoon munat yksitellen
seosta reippaasti vatkaten.
Sekoita sooda ja suola jauhoihin. Lisää jauhot taikinaan varovasti sekoitellen.
Anna taikinan rauhoittua jääkaapissa yön yli.
Kauli taikina ohueksi.(.Lisää taikinan pintaan ohut tasainen kerros kidesokeria ennen kaulinnan loppua)
Paista 180 asteessa noin 6 minuuttia.
 
Leipojan huomautus,kuvan piparissa ei ole sokeria kaulittu pintaan.
 
Katriinakakku
 
3 munaa
2 1/2 dl sokeria
150 g voita
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
75 g hasselpähkinöitä
75 g taloussuklaata
 
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sulata voi .Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe lisää jauhoseosta
ja voisulaa vuoronperään taikinaan. Lisää lopuksi jauhetut hasselpähkinät ja suklaa.rouheena.
Voitele vuoka erittäin hyvin, kakulla on" taipumus"ottaa vuokaan kiinni.
Paista 180 asteessa vajaa tunti.