Saariston rengastie (Kustavi-Iniö- Houtskari-Korppoo- Nauvo- Parainen) on helppo tapa tutustua Turun saaristoon. Matkamme kohti Iniötä alkoi Heponiemen laiturilta, hei laukkaa ratsu reima.....

Päivänä jolloin tuhannet timantit kimaltelivat meren aalloilla.

Kahdeksan lauttaa, tai yhteysalusta (ja tusina siltaa) veivät meitä saarelta toiselle halki ainutlaatuisen saaristoluonnon. Matka jatkui Iniön Kannviikista Daleniin.

Keltainen läpyskä linjaauton tuulilasissa antoi meille luvan ajaa ensimmäisenä lautalle. Ai että tuntui pollealta.

Toinen toistaan komeammat juhannussalot ilahduttivat kuvittelijaa. Jospa minäkin rakentaisin ensi juhannuksena salon?

Vain vana jäi kun laivamme lähti...Matka jatkui yhteysaluksella Iniöstä Kustaviin ja Houtskarin Mossalasta Näsbyhyn (kahden lossi matka) Lossilla olosta riemuitsin kuin lapsi konsanaan.

Kokonaisuudessaan Saariston Rengastiellä on matkaa 250 km.

 

Houtskarin Saaristomuseossa käynti avasi silmäni menneeseen aikaan. (Kollaasin alalaidassa oikealla houkutuslintuja ja Impi-niminen pelastusrengas vas, keskellä.) Kuvittelija hyräili J. Karjalaisen Ankkurinappia museosta poistuessaan.  Seuraavaksi ajettiin Näsbystä Kittuisiin ja lautalla Houtskarista Korppooseen. Korppoon Verkanissa ravintola Buffalossa pysähdyimme ruokailemaan..  Senjälkeen tutustuimme Korppoon kirkkoon ja Sibelius-muistomerkkiin.

Korppoossa vietetään Sibelius-päiviä.

Löysin matkan varrelta myös portaat joista lauletaan, ettei ne johda huvin vuoks minnekään...Korppoon Retaisten rannasta lauttamatka jatkui Nauvoon.

Nauvon vierasvenesatamasta löysin unelmieni purjeveneen. Siinä se kellui kauniina ankkurissa. Odotin pitkään koska unelmieni prinssi karauttaisi paikalle ja purjehtisimme yhdessä kultaiseen auringonlaskuun. Koska prinssi ei odotuksistani huolimatta ilmestynyt, päätin nousta bussiin ja jatkaa matkaa Nauvon merenkulkutaloon. Lauttamatka Nauvon Prostvikista jatkui Paraisille. Siellä kävimme kalkkikivilouhoksen näköalapaikalla ja teimme lyhyen kierroksen Vanhalla Malmilla.


 

Auringon säteiden osuesssa vinosti puiden lomasta kalkkikiven louhijaan, suuntasimme auton kotia ja omaa prinssiä kohti.

Sanottava on, että matkustaminen avartaa! Oletteko käyneet tutustumassa Saariston rengastiehen?