1985 elokuussa ajelimme Italiaan ja otsikko on suora lainaus lastemme suusta. Heitä eivät kiinnostaneet Rooman nähtävyydet. he halusivat mereen uimaan, tai vaihtoehtoisesti syömään jäätelöä rannalle.


Raasepori "Snappertunassa sijaitseva Raaseporin linna rakennettiin Bo Joninpoika Gripin johdolla ilmeisesti 1370-luvulla. Korkeille silokallioille vaiheittain pystytetyn linnan kehämuuri on muodoltaan hevosenkenkämäinen. Varsinaiseen päälinnaan liittyi kaksi esilinnaa. Suuren pyöreän tornin, rondellin rakentaminen ajoittuu 1400-luvun jälkipuolelle. Linnan vieressä on keskiajalla ollut Tunan kauppapaikka, joka siirrettiin myöhemmin kirkonkylän maille. Raaseporin linna jäi käytöstä 1550-luvulla ja se rappeutui. Entistämistyöt käynnistyivät 1800-luvun lopulla ja jatkuivat 1980-luvun lopulle asti.

Raaseporin linnanrauniot on rauhoitettu muinaismuistolain perusteella.

Linna on avoinna yleisölle touko-syyskuussa. Aukiolosta huolehtii Raseborgs Gillet."

Nyt kun alan itsekin olla museoiässä, en sano että rauniona muuten kuin henkisesti toisinaan, alkaa rauniotkin oikeasti kiinnostaa, jos mahdollista vielä enemmän kuin vuonna 1985. Raaseporiin ajeltiin suoraan Mustion linnasta ja kuvitelmani tästä paikasta eivät todellakaan vastanneet todellisuutta miltään osin. Jännästi kallion jatkeeksi rakennettu uhkea linna ihmetytti sekä kokonsa, että näkönsä puolesta. Katetut rauniot nostivat ajatuksiini kuvitelman sen aikaisesta elosta ja olosta. Bo Joninpojan päätä ei suuret suunnitelmat huimanneet, sillä jonkinlainen kuva
hänellä piti olla linnaa rakennettaessa.



Lähestyimme linnaa pientä ruohikkoista (ja kuvauksellista) polkua pitkin.
Linnan sisäpihassa vihersi ruoho, niinpä ajattelin oliko linnan asukkailla jo silloin kasvimaa? Pilvipoutainen päivä oli mitä mainioin tutustumiselle. Linnan ympäriston vehreys lumosi ja linnan ainoat vakiasukkaat naakat, ruokkivat toivorikkaina poikasiaan, niin kuin äidit kaikkialla ovat tehneet. Keltakukkainen kasvi värjäsi Raaseporin tienoon aurinkoiseksi.Toivatko tikkakilpailut vaihtelua Raaseporin linnan väelle, ken tiennee?

Kotimatka takaisin synnyinsijoille sujui hiljaisuuden vallitessa. Mustion linnan pihalla kuvattu uinuva Fauni kuvasi hyvin retkeilijöiden tunnelmia. väsynyt, mutta onnellinen. Kotomaamme koko kuvaan on todella mielenkiintoista tutustua. Vielä on runsaasti edessä tuntemattomia teitä ja asuinsijoja. Linnasta linnaan kulkiessani pohdiskelinkin, elettin sitä ennenkin...