Periaate tarkoittaa toiminnan, menettely-tai ajattelutavan perusajatusta, johtavaa ajatusta, ohjenuoraa, perussääntöä. /Wikipedia

Tarkastin periaatteen Wikipediasta, että tietäisin mitä sana pitää sisällään. Juhlapäivänämme haluan kertoa teille periaatteista ja siitä mihin niistä luopuminen voi ihmisen johtaa. Se, tarkoittaako periaatteesta luopuminen takinkääntöä onkin sitten jo toisen jutun aihe. Periaatteen ihmiset ovat aina vähän pelottaneet minua. Kun puhe alkaa sanoilla, olen periaatteesta tätä mieltä, päässäni kilkattaa kello. No, olihan minulla nuorempana periaatteita enkä arastellut niiden kertomista.

 

Yksi nuoren elämäni periaatteista oli; en menisi naimisiin maanviljelijän kanssa. Tunsin alaa ja tiesin; se ei ollut minun juttuni.

Nuoren ihmisen rohkeudella kuljin liftaamalla paikasta toiseen. Ilmainen kyyti oli mannaa köyhän opiskelijan kukkarolle. Niinpä seisoin peukku pystyssä tien laidassa ja olin iloinen kun auto pysähtyi tien oheen. Autoon noustessani en tiennyt autoa ajaneen miehen periaatteista. Vasta paljon myöhemmin sain tietää, että hänen periaatteisiinsa kuului, ettei ottaisi autoonsa liftareita. Sillä jos jotain tapahtuisi, ajaja joutuisi vastuuseen heistä.

Mitä tapahtuikaan tämän tarinan periaatteille, ja niistä luopuneille? Takanamme on tänään neljä vuosikymmentä yhteistä elämää.

Kaksi vanhaa puuta sateen pieksemää, katsoo kevääseen...

Muistelen, että lupasin kunnioittaa ja rakastaa myötä ja vastoinkäymisissä. Ja totta on, että autonajaja pitää edelleen huolta liftaristaan. Myös liftarin mieli maalaispojan suhteen on tavattomasti muuttunut. Se niistä periaatteista! Sillä runoilihan jo William Shakespeare 116. sonetissaan;
 
En uskollisten mielten avioon
näe esteitä: ei ole rakkautta
rakkaus, jos se muutoksesta muuttuu
tai torjuttuna taipuu torjumaan.
Ikuinen reimari on rakkaus,
se kokee myrskyt, eikä järky niistä,
tai laivain tähti, jonka vaikutus
jää salaan, vaikka korkeus on tuttu.