Kuten aina herättyäni, vilkaisen ensimmäiseksi ikkunasta ulos. Näen pelkkää harmaata. Silmien pyyhkäisy ei auta asiaa. Harmaata on. Sumu verhoaa tienoon. Jopa ikkunani takana seisovat puut ovat harmaan usvan peitossa. Päätän tänään kuvata sumun haihtumista. Niinpä suuntaan kulkuni järven rantaan.

Järvellä vallitsee unenomainen hämärä. On keskipäivä ja niin hiljaista. Luontokin odottaa sumun hälvenemistä. Kuljen sumussa läheiseen metsään.

Hämähäkeillä on ollut puuhaa. Ensikatsomalta vaikuttaa, että jokainen metsän puu ja kasvi on saanut päälleen seittien verkon. Tuulikin on tyyntynyt. Ihmetellen katson seittien verhoilemaa metsää, sitä ei joka valossa edes huomaa Soudamme lähellä olevaan saareen. Sen loistavat sienipaikat kutsuvat luokseen, eikä turhaan tälläkään kertaa. Vaaleat orakkaat, kanttarellit, mustat torvisienet ja pikkuruiset suppilovahverot odottavat siellä poimijaansa.Nyt emme kannakaan roskaisia sieniä metsästä kotiin. Istumme mättäälle perkaamaan sieniä. Aurinko on sillä aikaa tehnyt taivaalle reiän, josta se vilkuttaa meille iloisesti.

Istumme rannassa. Miten hyvin maistuukaan kahvi ja kakku ulkoilmassa. Kuikka ilmestyy kuin tyhjästä ja huhuilee.Kohta sen vierelle ilmestyy toinen ja ne nousevat vedestä ylös pärskyttäen siipiään. Kuuluu kvik, ja kuikat ovat sukaltaneet veden alle. Niiden äänessä on erilainen sointi kun keväällä. Siinä on hyvästijätön makua. Tulen aina surumieliseksi kun seuraan lintujen syysmuuttoa.

Olen niin surullinen. Miten hienosti luonto hoivaakaan lastaan.

Ennen lähtöämme mökillä on vielä paljon tekemistä. Lopuksi kävelen rantaan. Istun lempipaikassani. Kyyneleet valuvat kasvoilleni. Ennenkuin huomaankaan näköpiiriini ilmestyy kalastavien koskeloiden parvi. Tuntuu kuin niitä olisi satoja. Hatara kuvani antaa vain häivähdyksen lintujen tuomasta ilmestyksestä.

Sanon, etten taaskaan saanut linnuista kovin hyvää kuvaa. Mies vastaa; Eikö sinulle riitä että näit ne? Näin ne, niinpä. Näin joutsenperheen, isokoskeloiden kimppakalastuksen ja aamuvarhaisella pelästyneen peuran. Eikö siinä ole näkemistä kylliksi yhdelle päivälle?

Hyvää viikonloppua!