Pertti ja Maarit Alasuutarin mökkihulluudesta kertova kirja osui silmiini Satakunnan kansan sunnuntailiitteessä 15.5.2011. "Vapaa-ajan ja asumisen taika ja taito." Pitihän se lukea mitä mökkihulluudesta on kirjoitettu. Alasuutarit kaatavat kuvitelman suomalaisesta mökkihulluudesta, sillä se merkitsee samaa pohjoismaalaisille, kanadalaisille, amerikkalaisille, venäläisille ja saksalaisille. Mökkimatka on heillekin siirtymäriitti toiseen todellisuuteen. Työleirimäisyys ja vapaaehtoinen yksinkertaisuus ovat myös kansainvälisiä mökki-ilmiöitä. Sisustamistyyliä leimaa vanhahtavuus ja talonpoikaisromantiikka. Alasuutarit ovat haastatelleet useita mökkiläisiä ja siten analysoineet mökkeilyn merkitystä.

Siirtymäriitti;

Kuvittelijan ja naskartelijan siirtymäriitit noudattelevat pitkälti jo tutuksi tulleita käytäntöjä. Jos päätös mökille lähtemisestä on tehty, on mökkivarustelun työnjako selvä. Kuvittelija pakkaa sapuskat, vaatteet ja harrastusvälineet mukaan. Naskartelija täyttää auton perässä vedettävän pyörillä kulkevan pömpelin täpötäyteen. Ihmetystä herättää kerta kerralta tavaran paljous ja moninaisuus. Mootorisaha, kirves, biohajoavaa jätettä puutarhasta, muutama lauta, lapio, vain joitakin mainitakseni. Matkalla ei sanoja haaskata. Ajatus on jo määränpäässä, niinpä usein yhdestä suusta toteamme mökin jo vilkkuessa kuusten lomasta: Ensiksi keitetään kahvit.

Vapaaehtoinen yksinkertaisuus;

Yksinkertaisuus mökillä on muutakin kuin mielentila. Kuvittelija kulkee ja kuuhailee. Istuskelee rantakivellä tarkkaillen luontoa. Nauttii pienistä asioista, kuten tulen sytyttämisestä hellaan. Tai porokahvin keittämisestä. Tai puiden kantamisesta. Kuvittelija napsii rikkaruohon sieltä ja toisen täältä. Puristaa ovensuumaton. Istahtaa portaalle seuraamaan kirjosiepon elämää. Naskartelijan yksinkertaisuus on paljon määrätietoisempaa. Saappaat vilkkuvat silmissäni, kun naskartelija puuhailee pihapiirissä. Kääntää kasvimaan tilkkua. Lahosuojaa saunan kaidetta. Vie humalan juurelle ämpärillisen multaa. Tyhjentää huussin alustaa.

Rönttövaatteet

ovat mökkielämän statusta. Kahdeksankymmentäluvun olkatoppauksia ja messevän kokoisia teepaitoja tulen kaipaamaan silloin kun viimeinenkin teepaita on hajonnut. Nyt ei vielä ole puutetta vanhoista vaatteista. Kun olemusta ei kiristä, eikä purista on auvo tullut kylään. Tuntuu kuin väljyys olisi elämisen ehto.

 

Sisustamistyyli

Aiemmin kuvittelijan makuun ei sopinut pitsiverhot eikä muukaan diipadaapa, siksi olikin aikamoinen yllätys löytää itsestään kansallisromanttinen puoli. Nauhoilla koristellut pitsiverhot. Vanhoja astioita seinillä. Mattoja ristiin rastiin ja kirpputorilöydöksiä ihannoiva mieli hamuamassa kaikkea kaunista.

Työleiri

Kuvittelija luulee, että on onnistunut irrottautumaan työleiriotteesta. Naskartelijan persoonallisuuteen kuuluu työleirimäisyys ja se osa hänen geeniperimäänsä.

Omatoimimatkailu:

Alasuutarit määrittävät loppujen lopuksi mökkeilyn omatoimimatkailuksi.

Makustelin kauan omatoimimatkailu-sanaa suussani ja yritin keksiä sille vaihtoehdon, mutta mikäs siinä, olkoon omatoimimatkailua. Arkisimmillaan se on tavaroiden rahtaamista paikasta toiseen. Puuhastelemista alkeellisissa olosuhteissa ja vapaana kaikista mukavuuksista.

Parhaimmillaan se on auringonpaistetta, linnunlaulua ja yhdessäoloa. Saunomista, uimista ja kalastusta. Piirtämista, valokuvausta, marjastamista ja sienestystä. Se vain on. Mökki.