Varoitus hallan vaarasta on saanut bloginpitäjän tiiviisti keittiön, kasvimaan ja säilömisen kehään. Kesä on auringonpaisteellaan mahdollistanut maissien kypsymisen. Seitsemäntoista maissinvartta tuntuu äkkiseltään vaatimattomalta määrältä, mutta kun yhdestä varresta tulee useampia tähkiä, löytää itsensä maissit sylissä hakemassa innoitusta säilöntään. Ja maissit ovat nyt makeimmillaan.

Kun astun sisälle mökkiin on ensimmäinen työni sytyttää tuli hellaan. Hella on vanhanaikainen, uunin kupeeseen muurattu puuhella renkaineen päivineen. Oi miten nautittavaa on kuunnella tulen iloista rätinää. (Nyt jätän kertomatta ne kerrat, jolloin tuli syttyy ja savu tulvii sisälle huoneeseen jokaisesta hellan raosta)

Samalla tämä toimii todistuksena siitä miten ihminen muuttuu. Lapsuuskotini hella ei innoittanut minua aikoinaan ollenkaan. Vain halu päästä kiinni modernimmista versioista helloja. No nyt on ympyrä sulkeutunut. Puuhella on mainio asia, siinä kypsyy sen seitsemät sortit, kun oppii hellan konstit ja tietää kuumimman ja haaleamman kohdan hellalla. Asiaan, vokkipannu tulelle ja vuokaan laitetaan öljyä ja kasviksia, esim perunaa, porkkanaa, sipulia, papua hernettä, maissia ja kurpitsaa. Kun seos on kypsynyt, lisää siihen mustaleimajuustoa ja kananmunaa ja viisipippuria jauhettuna.

Salaatit joita istutetaan pitkin kesää aina uusi rivi odottamaan, tomaatit alkavat kypsyä ja omenoihin on ihan hukkua.

Yykaakooneessä julkaisemani omenakuvan kommenteissa joku kysäisi omenankuorijasta. Vaikka tämä laite on listattu viime vuoden turhakkeisiin, uskallan olla eri mieltä. Laita omena laitteeseen kiinni ja pyöritä. Omena kuoriutuu laite viipaloi omenan ja ottaa sisuksen pois samalla kertaa. Mikä voisi olla tehokkaampaa? Sitten voisi kokeilla vaikkapa omenalettuja. Ja kylmänä nämä vasta maistuvatkin!

Oletteko koskaan maistaneet paistettuja kurpitsankukkia? Ruokaan ennakkoluuloisesti suhtautuneet ovat sulaneet tämän makunautinnon edessä. Jos sinulla on kurpitsankukkia, ryhdy toimeen.

Huuhtele kukat ja revi ne pitkittäin kahden terälehden pareiksi. Sekoita vehnäjauhista ja vedestä paksu seos johon lisäät suolaa. Laita pannulle öljyä kuumenemaan. Ota kukan terälehtipari, kierittele ne kauttaaltaan vehnäjauhoseoksessa ja laita pannulle kypsymään. Valmis tulos on rapea ruskeahko ja aivan ihana ruoka, joka kannattaa syödä heti!

Iloista ja värikästä syksyn jatkoa toivottaa Kaanon !