Sain Ailalta ja Tarjuskalta haasteet jotka ovat muhineet mietintämyssyssäni jo jonkin aikaa. Näppäränä tyttönä ajattelin yhdistää vastaukset samaan pakettiin. Ailan haaste laittaa minut pohtimaan aistejani, mitä niistä ajattelen ja mitä ne minulle merkitsevät. Tarjuska taas pyysi kertomaan seitsemän asiaa itsestäni, mitä muut eivät tiedä. Katsotaan onnistuuko tämä yhdistämisjuttu.

Olen monta kertaa miettinyt kumpaa aistiani pidän tärkeämpänä, näköä vai kuuloa. Suljen silmäni ja kuuntelen kevättä. Kuulen tuttujen muuttolintujen äänet, kurkien huudot,  joutsenten klaklatuksen ja pääskysen riemukkaan viserryksen. Kuikka on saapunut kotijärvelle, se huikkaa tutun tervehdyksensä, sen kaiku kimpoaa korviini moninkertaisena ja olen ihan autuas. Surina ja pörräys täyttää ilman. Omenapuiden kukkiessa alkaa konsertti johon ei tarvitse varata lippuja. Istun pihakeinuun ja suljen silmäni. Öttiäiset aloittavat surinarum-rummun säestyksellä oodin omenankukille ja keväälle. Juhannuksena rantakoivu suhisee tervehdyksiään, ruusu kukkii ja vesi liplattaa paljaisiin varpaisiin.

Avaan silmäni näkemään kaiken sen kauniin, mitä aurinko ja lämpö yhdessä saa aikaan. Kukkimisen, marjojen kasvamisen ja kypsymisen. Varhaiset auringon nousut, pidentyneet päivät ja kuulaat illat.

Tunnen ihollani lämpimän kesäsateen ja tuoksun sen jälkeen. Kävelen saunaan avojaloin. Otan vihdan käteeni ja painan sen kasvoilleni. Kiukaan höyry ja saunan rauhoittava syli puhdistaa minut kokonaan. Kipaisen vilvoittavassa järvessä. Istun rantakoivun alla katsomassa, kun kalat hyppivät ja kuikka sukeltaa. Entäs sitten syyskesän aamut, jolloin usva hiipii järvellä, tai sumu yllättää niin, ettet kotoisella järvellä näe vastarantaa. Syksyinen väriloisto odottaa nurkan takana. Se revittelee hetken, näyttäen värien kaikki vivahteet, ennen ensimmäistä syysmyrskyä joka tulee ja riisuu maiseman talvelle tulla. Pakkanen loihtii eteesi valkoisen ihmeen. Pehmeää lunta.

Ja maut sitten, ensimmäinen mansikka kypsyy, sen maku on loistava. Uudet perunat ja silli. Mustikat ja vadelmat, ensimmäiset marjat katoavat nopeasti suoraan suuhun. Suolta, erittäin salaisesta paikasta poimitut lakat, suon anteja, sen keltaista kultaa. Aamukahvin tuoksu, jota ei voi vastustaa.

Tunto sormenpäissä. Kosketus, läheisyys ja lämpö. Yhdessä jaetut, ilo ja suru. Kyyneleet ja lohdutus.Musiikki ja hiljaisuus. Runokirjat. Ystävät. Matkat lähelle ja kauas. Lappi.

Aisteista ja asioista rakkaudella Kaanon