Joskus innostun kuvauksesta niinkin paljon, että kaivan kirjahyllystä esiin opuksen jonka nimi on; Digitaalikuvaus ja kuvankäsittely. Kirja sisältää muunmuassa hyvän kuvauksen knopit: Puhutteleva rajaus ja sommitus. Täytä kuva-ala. Vinot linjat  Kolmasosasääntö. Horisontin paikka. Pakopiste.

Pakopiste; kuvan alareunasta alkavat ja kuva-alan läpi pakopisteeseen kulkevat linjat ovat erinomainen keino ohjata katsojan huomio kuvaan.

Pakopiste tarkoittaa minun tapauksessani pakopaikkaa, jota kuvaan. Se ei kait liene sama asia? Kulkuni mökkiin käy lähes aina rannan kautta, mutta kirjan insiroimana kuljin pakopisteeseeni kahden pihapiiriä reunastavan rakennuksen välistä. Kuvan alareunan varjosta hiippailen kantamuksieni kanssa auringon paisteeseen pihaan ja olen ihan autuas.

Helpompia tapoja voimistaa vaikutusta on täyttää kuva-ala kohteella- joko astumalla lähemmäksi tai zoomaamalla kohteeseen.

Täytä kuva-ala. Pihassa huomaan, että Kuolan pioni on alkanut kukkia. Lasken kantamukset käsistäni, kaivan kameran esiin ja zoomaan.

Kuvan voi ajatella jakautuvan vaaka-ja pystysuunnassa kolmeen yhtä suureen osaan. Tasapainoinen sommittelu saadaan sijoittamalla kohde johonkin niistä.

Kolmasosasääntö. Aurinko paistaa pikkuiseen tammeen, värjäten sen lehdet epätavallisen vihreiksi. Klik. Toteutuukohan tässä kuvassa kolmasosasääntö?

Vaikutusta voimistaakseen kuvaaja siirtyi lähemmäksi ja kallisti kameraa saaden aikaan lävistäjän suuntaisen sommittelun.

Vinot linjat. Kannan kassit ja pussit mökkiin ja jatkan kotona alkaamani piirrosta. Vinot linjat eivät tarkoita varmaan vinossa olevia pastelliliituja?

Horisontin onnistunut sijoittaminen on maisemakuvissa ratkaisevan tärkeää.. Jos horisontti on kutakuinkin keskellä sommittelu on tasapainoinen, mutta eloton. Yleensä päästään selvästi jännitteisempään tulokseen, jos taivaanrantaa hieman nostetaan tai lasketaan.

 Horisontin paikka. Varmuuden vuoksi laitoin horisontin kuvassa kokonaan piiloon. Luoteesta puhaltava tuuli, sai minut nopeasti vetäytymään takaisin pihapiirin lämpöön.

Käytä mielikuvitusta! Ota vakiokuvien lisäksi muutama kuva, joissa käytät erilaista sommittelua ja rajausta.

 Käytä mielikuvitusta. Tämä on täydellinen paikka mielikuvittelulleni. Omenapuun alla ajattelen sinisimmät ajatukseni. Kaivon kannella haaveilen ryhtyväni runoilijaksi joka löytää itsestään Lauri Viitansa ja kaidan polun joka kaivolta ovelle nurmettuu...

Kuvittelijan mielikuvitus on ehtynyt. Jätän digikuvauksen opiskelun toiseen kertaan. Lasken kameran pöydälle ja rupean huushollerskaksi. Perunaa, salaattia ja murukastiketta. Jälkiruuaksi raparperitorttua. Alan solmimaan esiliinan nauhoja.

Vinot linjat lainauksia kirjasta Digitaalikuvaus ja kuvankäsittely/ Steve Bavister