Juhannuksen jälkeen ja säiden lämmetessä se alkaa. Kuhan pyytäminen. Hienoista kuumetta on ollut ilmassa jo joitain päiviä. Kun kaipuun kohde siintää silmissä, on pantava toimeksi. Sillä kaloja tuntuu vilistävän nyt kaikkialla.

Ensin lastataan vene kalastuskamppeilla. Yllättävän paljon rompetta varustuksista kertyy. Työnnän veneen rannasta ja 'hypähdän' mukaan. Aallokko kutsuu. Ja ilmassa on Pekka Tiilikaista lainaten "suuren urheilujuhlan tuntua".

Kumpupilviä on kerääntynyt taivaalle. Veneen kulkiessa vasten aaltoja, vesi pärskähtelee veneeseen. Kastun, mutta lämmin ilma ja tuuli kuivaa vaatteet nopeasti. Keskellä järveä on syvänne, jota kohti suunnistamme. Kalastaja arvelee kuhan olevan vielä syvässä. Vieheet on valittu sen mukaan. Ei aikaakaan kun ensimmäinen nappaa kiinni. Nopeassa tahdissa kelaamme ylös järvestä kuusi kalaa, kaikki ovat tosin alamittaisia, joten päästämme ne kasvamaan. Sitten se syttyy, odotettu hymy kalastajan kasvoille. Tiedän sanomattakin, saalis on tällä kertaa isompi. Kolmen tunnin sessio ja viisi kohtalaisen kokoista kuhaa ui kalasaavissa. Ei paha.

Ihmevempain on tämän näköinen. Kalat nappasivat tähän kiinni hanakasti. Ylen tyytyväisinä  suuntaamme kulkumme rantaa kohti. Laitan saunan lämpiämään ja kalat päätyvät sumppuun. Siitä arvaan, että kalastaja aikoo seuraavana aamuna varhain lähteä uudelle kierrokselle.

Aamulla kun vasta auon silmiäni, kuulen jo saappaiden kolisevan porraspuulla. Saan vastauksen ennen kuin ehdin kysyäkään; kolme punttuun. Ateriat muuttuvat tästä lähin kalavoittoisiksi.

Lokit saivat oman osansa, kalan perkuut katosivat kuin voi kuumille kiville.

Omenapuun alla keinussa seurailen kirjosiepon ruuanhankintamatkoja. Miten monta matkaa päivän aikana sieppo joutuukaan tekemään, ei ihme, että se on niin pienen kokoinen. Aurinko lämmittää. Oikaisen itseni keinuun ja alan haaveilla seuraavasta kalastuskeikasta. Mieleeni muistuu palanen eilisestä puhelinkeskustelusta, jossa kuulin kalastaja kommentoivan; Niin paljon tuli kalaa, että piti tulla vene tyhjentämään aina välillä. Se on näitä kalastusjuttuja, ajattelen ja suljen silmäni.