On varhainen sunnuntaiaamu. Pyöräilykärpäsen puremana olen päässyt aikaisin liikkeelle. Tuuli suhisee kypärän aukoista sisään viilentäen varjoisella metsätiellä päätäni. Olo on auvoinen kuin laulun paimenpojalla, "vain metsä kirkkoni olla saa." Laulaa lurittelen isoon ääneen, "mun kirkon katto on korkeella, vain yks on ystävä seurana, hän kyllä muistavi poikaa, paimenpoikaa." Muutama lehti putoaa ennenaikaisesti maahan ja pikkulintu pyrähtää säikähdyksissään lentoon laulun kuultuaan.

Kännyn iloinen pirinä palauttaa minut paikkaan ja aikaan. Hetken kuluttua suunnitelmani ovat muuttuneet, olenkin matkalla Sastamalaan, Pyhän Olavin kirkkoon, jonne olen jo kauan mielinyt päästä. Käännän pyöräni ympäri ja pyöräilen kotiin.

Pyhän Olavin kirkko on ollut mielikuvissani niin usein, että kun sen vihdoin oikeasti näen, näen enemmän kuin osaan odottaakaan. Kirkko seisoo jyhkeänä mäen päällä, kahden veden välissä. Kauniissa, kumpuilevassa maalaismaisemassa riittää pitkäksi aikaa katseltavaa.. Kirkon edessä, järven rannalla on harmaa pitkänomainen vaja, jonka miellän kirkkoveneen säilytyspaikaksi.

Kuljemme kirkon sisään sivuovesta. Tuhopoltossa 21.9.1997 pahoin palanut ovi kiinnittää huomioni.

Kirkko on lähes täynnä ihmisiä. Opas kertoo, ties monettako kertaa kirkon vaiheista ja uskon kuvista, jotka kuljettavat läpi Raamatun. Ensimmäinen silmäys Kuutti Lavosen taiteeseen.

Kuutti Lavosen ja Osmo Rauhalan kuvaohjelma on nykytaiteilijoiden tulkinta Raamatun kertomuksista.

Taiteijoiden neljä kesää kestänyt historiallinen urakka vamilstui viime kesänä.

Paljon julkisuutta saanut kirkko on nyt nousemassa yhdeksi Suomen suosituimmista kesäkauden matkailukohteista.

"Soi kirkossa kiitosvirsi, oli ulkona vihreää.."

Kirkosta suuntaamme matkamme Tornin kesäkahvilaan joka sijaitsee Sastamalassa Herra Hakkaraisen talon vieressä.

Kahvia juodessa sulattelemme näkemäämme.

Tyrvään Pyhä Olavi avoinna ja opas paikalla 31.8.2010 asti klo 11.00-18.00, syyskuussa sunnuntaisin klo 11.00-18.00. Jokaisen aukiolopäivänä pidetään klo 12.00, 15,00 ja 17.00 taiteen esittely.

Suosittelen lämpimästi tutustumista Tyvään Pyhän Olavin kirkkoon jos kulkunne käy Sastamalaan.

Lainaukset Sastamalan seurakuntalehti Paanusta.